Att tänka på innan du kontaktar Wallins Syateljé!
W
Var ute i god tid innan din dräkt ska vara färdig. Beställ gärna 7-8 månader innan du vill använda din färdiga dräkt, och minst 3-4 månader innan ifall det rör sig om enklare plagg. Du kan alltid höra dig för om tid finns på kortare varsel.

Det är bra om du har klart för dig vilken slags modell din dräkt ska ha och vad det är du vill beställa. Är du osäker kan vi träffas för konsultation där jag hjälper dig utforma en modell och vi tillsammans kommer överens om hur din dräkt ska se ut.

En annan sak att tänka på är ifall du själv vill köpa tyger och material till din kommande dräkt, eller om du vill att Wallins Syateljé tar fram de material som behövs.

Ha i åtanke att du kommer behöva prova in ditt blivande plagg några gånger, beroende på hur avancerad modellen är. Det är viktigt att du ser till att du har tid för inprovning.

Välkommen med din beställning!

.....................................................................................Fakta om textila material och tillbehör till bröllopskläder, historiska kläder och dansdräkter.

Innan du gör en beställning av bröllopskläder, historiska dräkter eller dans- scendräkter så är det bra att känna till vilka olika förekommande material som används. Det är inte alltid så lätt att veta vad de olika tygnamnen betyder, du kanske bra har hört vissa av dem – moaré, Laser Cut, muslin, Mesh, organza...

Här tar vi oss en titt på några av de material som används här i Wallins Syateljé

Acetat är i regel fodertyger, acetatfoder . Acetatfoder är glatt och känns svalt mot huden. Om kunden vill så används detta som foder i bröllopsklänningar och andra festkläder. Om plaggets historiska korrekthet inte är så viktigt för dig kan det även användas i historiska plagg.

Brodyr är oftast ett helbroderat tyg och kan vara i exempelvis bomull eller siden men även andra syntetiska material. En del brodyr tyger har utskurna hål i tyget så att de blir genombrutna i sin struktur. Brodyrtyger kan även ha utskurna hål i tygets kanter (stadkanten eller uddkant) för effekter till brudklänningen eller andra högtidskläder.

Brokad finner vi i många olika tygmaterial. Brokad vävs vanligen i olika mönster där du har en enfärgad tygbotten som är matt eller har glans. Brokaden har vävts in antingen ton i ton med tyget eller i avvikande färg. I äldre tider var det vanligt att man vävde in silver- eller guldtrådar i väven. Brokadtyger är vanligt att man använder i historiska dräkter från renässans till 1700-tal.

Chiffong är ett tunt material, som är ett transparent och lätt tyg av natursilke eller syntetfibrer. Det används oftast i olika klänningar, blusar, scarfar eller draperingar på brudklänningar/högtidskläder. Eller som kan ge ett böljande intryck till din dansdräkt.

Duchesse, även kallat sidenduchesse, är vävt i en tät och fast satinbindning, vilket ger tyget en glansig slät sida. Duchesse är populärt till studentbalklänningar men även till brudklänningar och andra högtidskläder samt till tävlingsdräkter. Det kan även passa till historiska dräkter om man inte väljer ett alltför syntetiskt och glansigt tyg. Men även här spelar det in hur historisk korrekt man önskar vara..

Jaquardtyg är en brokad vävd i en jaquardmaskin. Den speciella vävtekniken ger ett instickat mönster och struktur. Jaquardtyg används av många till allt från medeltida högre ståndskläder fram till 1700/1800-talsdräkter, då det påminner om det handbroderade tyg man använde sig förr.

Laser Cut är ett sorts tyg som är i två skikt där det undre är enfärgat.
Ytskiktet ovanpå är belagt med metallicfärg eller en mattare färg som bildar mönster och kan tona ut eller över till annan färg och ligger ovanpå det enfärgade bottentyget. Ytskiktet är "uppskuret" i lösa bitar som delvis är lösa i kanter, spetsar etc. ger ett tuft, trashigt uttryck.

Linne är ett naturligt material och finns i hellinne och halvlinne. Det är ett vävt tyg som tillverkas av lin och dess struktur och yta påminner om råsiden. Linne andas, vilket innebär att det är skönt och svalt sommartid. Linne finns i olika kvalité: både tunna och lätta, same lite grövre och tyngre tyger. Genom historien har man använt linnekläder sedan medeltiden och framåt, då främst i underkläder som undersärkar och så vidare.

Läder/ Lack/ Lamé är ett syntetiskt stretch läder är tänkt att efterlikna naturmaterialet läder. Och är i regel i expanderande stretch. kan vara högblank och enfärgat till att efterlikna olika djurhudar som orm, leopard och andra exotiska djur. Passar till tuffa tävlingsdräkter och danskläder.

Mesh tyg är ett finmaskigt tyg som är tunt och genomskinligt, transparant tyg. Meshtyger finns ibland annat i enfärgat, glittrigt, mönstrat och metallic. Ger ett mjukt och böljande intryck och är fin till olika effekter.

Moiré/ Moaré är ett sidentyg med invävda mönster. Tyget är ofta glansigt med vattrad yta. Den vattrade ytan kan beskrivas att det på ett speciellt sätt täcker inslaget och ger ett skimrande intryck - jämför solglitter i en lätt krusig vattenyta. Passar till 1800-talskreationer.

Muslintyg är ett lätt och tunt tyg som är ganska glest vävt i bomull. Ibland är tyget även tryckt med små mönster. Det är vanligt att sy historiska klänningar i muslintyg från tidig 1800-talempire.

Nitar finns som vik klips och då man slår fast nitarna i tyget men det finns även nitar som limmas eller har hotfix på baksidan för enklare montering. Läs mer om hotfix under rubriken swarovskikristall. Nitar är en snygg detalj ett tufft intryck på dansdräkter så väl som andra scenkläder.

Nättyger är effektfulla tyger som kan vara mattare eller glansiga. Tyger är genombrutet och skirt till sitt utseende och kan vara i en eller flera färger. Tonade nättyger är effektfullt. Nättyger finns i många olika utseenden allt ifrån rutiga nät, spindelnät, mönstrade nät med oregelbundna hål i… Du hittar säkert det nät du vill ha till dina scenkläder.

Organza är ett transparent, styvt, skimrande tyg som ursprungligen är vävt av råsilke men numera efterliknas även sidenorganza med syntetfibrer. Organza används gärna till blusar och festkläder. Crystal organza används gärna danskläder eller andra scenkläder för att skapa effekter.

Paljett tyger kan man köpa i otaliga mönster, tyger som är heltäckande med paljetter till skira mönster. Paljetterna kan ha olika former, och färger. Med eller utan fransar. Effektfullt till detaljer till din dansdräkt kan vara ett meshtyg med påsydda silverhologrampaljetter som blir till runda "hål" kantade med paljetter där endast meshen syns. Kan bli oerhört effektfullt till din dansdräkt.

Råsiden är ett naturligt material. Råsiden ett vävt sidentyg som tillverkas av korta obehandlade silkesfibrer. Strukturen på tyget har en tydlig och medelgrov yta. Kan med fördel användas till medeltida högreståndskläder och övriga historiska dräkter.

Satin kan väljas i ett naturmaterial eller i syntet. Satin liknar duchesse och har ett liknande vävsätt där man väver så att ena sidan blir högblank med hög lyster och har ett vackert fall i tyget.
Tyget finns både som mjukt material och mer styvt material och görs av siden, bomull eller rayon. Satintyget är smidigt och luftigt och väldigt skönt att bära och används ofta till afton- eller bröllopsklänningar. Satin har i början av 1800-talet används som tyg i korsetter.

Sammet kan vara i naturligt material eller i syntetiskt. Sammet är ett vävt tyg, vars rätsida täcks av en tät, kort lugg. Tekniken för att väva sammet är mer än 800 år gammal, och vävdes troligen i Italien redan på 1200- talet. Sammet finns i olika material och några av dem är:

Silkesammet som är sammet vävt av silke, vilket är den äldsta formen och även den dyrbaraste. Syntetsammet är sammet vävt av syntetfibrer i syfte att efterlikna silkesammetens glans.

Möbelsammet som ofta tillverkas av syntetfibrer.

Bomullssammet som är den i detaljhandeln vanligast förekommande sammeten. Den ger ett mattare intryck än silkesammeten och syntetsammeten och har ofta kortare lugg.

Krossad sammet som egentligen inte är ett sammetstyg, utan en form av velour, eftersom detta tyg har stickad botten.

Stretch sammet är inte äkta sammet, utan ett syntetisktyg som efterliknar sammetens utseende men har töjbar förmåga. Även detta stretchtyg finns i enfärgat, mönstrat, glittrigt, metallic, batik, krossad sammet, med stenar och strass mm. Ger ett mjukt och fint fall i din tävlingsdräkt.

Shantung är ett naturmaterial, vävt av vildsilke med skiftande och aningen ojämn yta, ungefär som råsiden. Det kommer ursprungligen från Shandong i Kina. Shantung är vävt i tuskaft och används bland annat till medeltida högreståndskläder och övriga historiska dräkter samt till brudklänningar

Siden är ett naturligt material. Det kommer från råmaterialet silke och är ett dyrare tyg. Siden har sitt ursprung i Kina från ca. 4000 f.kr.
Det finns flera sorters siden kvaliteter: tussahsilke, mullbärssilke, dupion (Thaisiden), brokad, chiffong, crêpe och duchesse. Då sidentyg är naturligt material så ”andas” tyget vilket innebär att de känns svalkande mot kroppen på sommaren och varma vintertid. Att säga om siden är att de är underbara tyger som ger en fantastisk känsla mot huden. Siden har både under dåtid som nutid använts till fantastiska brudklänningar och historiska högreståndsklänningar och andra historiska dräkter både till dam som herr. Det beror på sidenet har ett fantastiskt fall och är oöverträffat vid tillverkning av eleganta och angenäma kläder.

Spets / spetsar är genombrutna, mönstrade tunna textilier som kan vara i materialen linne, silke, bomull och syntet. Det finns olika tekniker att tillverka spets så som genom knyppling, sömnad, knytning, flätning, och vävning. De som räknas som äkta spetsar är de som är sydda eller knypplade. Spetsar används som dekoration och accessoarer till historiska dräkter från renässansen fram till 1800-talsdräkter, samt för effekt på bröllopsklänningen.

Swarovski kristall är österrikiskt tillverkning av maskinellt slipat glas, för att efterlikna diamantens facetterade spegling och gnistrande skimmer. Äkta swarovski kristall innerhåller mycket bly för att få sitt vackra lyster.

På marknaden i dag finner du både äkta- och oäkta swarovskikristall.
De oäkta kristallerna är ofta i glas, plast och är ett billigare alternativ.Kristaller kan ha en folierad baksida Nonfix för att limma fast stenarna, och här behövs ett anpassat speciallim.Kristaller och pärlor med Hotfix också en limmad baksida och som man stryker och värmer fast på dansdräkten eller så använder man en värmeapplikator som värmer fast kristaller och pärlor. Kristaller och pärlor med små hål är avsedda för att kunna sys fast på din dansdräkt. Man kan också hitta färdiga band med pärlor och stenar.

Taft finns både i naturmaterial och syntetiskt material. Taft är ett mycket fintrådigt, lätt tyg som ofta är glansigt, och är frasigt i sin karaktär. Ursprungligen framställdes taft av siden i tuskaftsuppsättning, av det kommer namnet taftsiden. I dagens marknad finner man många syntetiska fest-tafter både utan och med broderier. Taft kan fungera till historiska dräkter om du inte väljer ett alltför syntetiskt och glansigt tyg. Men även här avgör du hur historisk korrekt du vill vara. Taft passar bra till scen- och showkläder.

Thaisiden är ett naturligt material och är en grov variant av natursilke/vildsilke som med en omväxlande tunn och tjockare tråd skapar en grov lite ojämn yta som liknar råsiden. Sidenet kan med fördel användas till medeltida högreståndskläder och övriga historiska dräkter.

Transfermotiv är olika dekorativa mönster och motiv som är nitliknande eller i strass, och finns i olika färger och former. Transfermotiven stryks fast med strykjärn.

Tyll är oftast i ett syntetiskt material men kan i vissa fall förekomma i silke. Tyll är ett mycket tunt och genombrutet tyg som finns både i mjuka samt mer stela och kraftiga material. Danstyllen används i regel till olika underkjolar och balettkjolar. Brudtyllen är ett mjukare och mer följsamt material och används främst till brudslöjor. Tyll rekommenderas främst till underkjolar från tidigt 1900-tal och 50-talets vida kjolar.

Ylletyg är ett naturligt material. Ylle anges som textilvara med ull som karakteristisk beståndsdel, men kan innehålla andra fibrer. Vanligt är att ylle och ull används som beteckning på samma material/produkt men ylle är tyget och ullen är råmaterialet, då ylletyget är vävt av ullgarn. Tidigare ansåg man att ylletyger skulle innehålla minst 40 % ull, men numera finns ingen kvantitetsmässigt bestämd definition. Helylle skall innehålla minst 95 % ull. Halvylle är en blandning av ull och bomull.

 

 


 

Tips & råd

En guide bland färger och nyanser

Idag har man som brud inte längre bara färgskalorna vit till crème att välja mellan. Man kan se moderna och trendiga brudklänningar i mängder av olika färger utan att någon rynkar på näsan. Vanligt är silver eller guld, klara pasteller eller med inslag av svarta detaljer som för tillfället är mycket populärt.

Bröllopsklänningen i historisk överblick

Om vi ser till historien och hur brudklänningar har sett ut så finner man att redan under 1500- talet, barockens tidsera, att de rikas brudkläder syddes upp i röda färgskalor och hade stora mönstringar i sina vida kjolar. Modet under renässansens 1600-tal hade ändrats till lite lugnare brokadtyger i guld och silver. Färgglada bröllop tar vid igen under 1700-talet, då brudklänningarna bars i olika färger och nyanser som rosa, blå, grön eller varför inte saffransgul.
Svart förknippar många med sorg, men faktum är att från ca. mitten av 1800- talet fram till början av 1900- talet var svart en högtidsklädsel för gemene man, och det som stod till buds till de blivande brudarna och bröllop. Det var dessutom en praktisk färg som bruden senare kunde bära vid andra högtidliga tillfällen. Bomullen började så smått komma till Europa under slutet av 1700-talet och blev vanligare i Sverige under 1800-talet.
I början var bomull ett dyrt material och endast de rikaste kunde unna bruden en vit bröllopsklänning i bomull. Festligheterna kring ett bröllop kunde pågå i flera dagar och de välbärgade kunde skänka sin brud både en annandag- och tredjedagsklänning förutom själva bröllopsklänningen.

Färg guide

Innan du beställer din brudklänning så fundera gärna över vilken färg du kan tänkas passa bra i. Det är bra om du vet vad som passar din hårfärg och hudfärg så att du kommer till din rätt på bröllopsdagen. Det gäller även tärnor och näbbar: viken färg skulle de passa bäst i? Tänk på att guiden nedan bara är riktlinjer och inte något man slaviskt måste följa. Viktigast är att du känner dig bekväm och vacker i din nya bröllopsklänning.
Här är en guide som kan vara till hjälp och riktlinje i ditt val av färg.

Benvit eller vit

I regel så passar de med ljusare hudtoner i benvita eller helvita brudklänningar. De med hårfärger som svart, mörkbrun, mellanbrun eller askblond bär ofta upp benvit och vita färger. Den mycket vita färgen kan vara svår, då den antingen kan försämra någons utseende eller smickrande lyfta fram bruden.

Pastellfärger

Passar ofta bra till personer med ljus hy. Pasteller fungerar ofta bra både till ljust och mörkt hår.

Silver eller ljusblå

Silver passar fint till mörkare hy. Har du hår som är mörkbrunt, mörkblont eller askblont bär du troligen upp dessa svala färger.

Naturvit och Crème

Dessa är just nu ganska populära färger och klär blivande brudar som har lite varmare hudtoner. Det samma gäller hårfärger som går i gula och röda toner så som gyllenblond, rödbruna toner, hasselbrun och kastanjebrun.

Champagne, guld och aprikos

Har du en mörk hudtyp så bär du i regel upp dessa färger med bravur. Har du hårfärger så som rött, svart, guldbrun, hasselbrun, gyllenblond så passar du troligtvis i dessa färger.

Toffeé, latte och bruna toner

Om du klär i färgerna ovan, champagne, guld och aprikos, så bär du troligen upp de bruna tonerna. Det kan bli en mer dramatisk upplevelse av bruden och lite mer vågat.
 

 

 
Högtid & Bröllop